Кількість
|
Вартість
|
||
|

Кукурудза - це отримана з зерен кукурудзи за допомогою дроблення і шліфування крупа. Буває великого та дрібного помелу.
Історія появи
Батьківщина кукурудзи - Південна Америка. Саме на території сучасної Мексики цю рослину одомашнили та почали культивувати індіанці. Своєю появою та розквітом цій рослині зобов'язані цивілізації майя, ацтеків та інків. З кукурудзяних зерен отримували борошно і, звичайно, крупу, поживність якої було важко переоцінити. Поступово кукурудза поширилася по всій Південній Америці та потрапила до Європи. Маїсова крупа (маїс - одна з назв кукурудзи) і до сьогодні основа багатьох страв мексиканської кухні.
Користь та шкода
Один із мікроелементів, що входять до складу крупи, — кремній. Він добре впливає стан зубної емалі. Важливо, що кукурудзяна крупа не містить глютен, тому її можна їсти людям з непереносимістю цієї клейковини та харчовою алергією. Крупу включають після року до дитячого раціону. Незважаючи на всю очевидну користь, кашею з кукурудзяної крупи не варто зловживати: вона може спричинити неприємні відчуття та вплинути на перистальтику кишечника.
Яка кукурудзяна крупа на смак
Кукурудзяна крупа приємного жовтого кольору без темних зерен. Має слабкий горіховий аромат. У готовому, вареному вигляді - це розсипчаста ніжно-жовта каша, злегка терпка, але досить нейтральна на смак.
Як це їсти
Крупу варять на воді чи молоці. Готують поленту та мамалигу (зазвичай в основі цих страв кукурудзяне борошно, але іноді використовують і крупу дрібного помелу). Кукурудзяна каша - чудовий гарнір для м'ясних, овочевих страв.
Як і скільки зберігати
Кукурудзяна крупа продається у поліетиленових пакетах. Термін придатності в середньому від півроку до десяти місяців. Крупу слід зберігати у темному, сухому, захищеному від сонячних променів місці.
Цікаві факти
Кукурудза містить близько 26 хімічних елементів, частина з яких залишаються у крупі.
Кукурудзяна крупа - чудове джерело фолієвої кислоти, тому її рекомендовано включати в меню для вагітних жінок.
Крупа містить «вітаміни краси» А та Е, які позитивно впливають на стан шкіри, волосся та нігтів.
Харчова цінність на 100 г Калорійність розрахована для сирих продуктів:
Калорії 337 кКал
Білки 8,3 грам
Жири 1,2 грам
Вуглеводи 75 грам
Глікемічний індекс 75