



Щирицю, або амарант Ви могли бачити в полі чи біля дороги, коли їздили до села чи на дачу. Навіть на клумбах у місті його легко помітити: бордові довгі суцвіття-мітли, які звисають, немов березові сережки (тільки великі), прикрашають товсте стебло метрової і навіть двометрової висоти, з великим листям. Є багато різновидів амаранту, але в їжу годяться лише деякі з них. Зерно амаранту – це, по суті, не зерно, а насіння, яке дозріває з цих гарних суцвіть.
Одна квітка амаранту може давати до півмільйона насінин! Таку плодовиту і корисну рослину ми не могли обійти стороною, тому засаджуємо амарантом щороку не менше 50 гектарів землі. Для того, щоб засіяти цілий гектар землі амарантом, потрібно лише півкіло насіння! І здається, що це найвигідніша у вирощуванні рослина у цілому світі. Але, не дивлячись на свою плодючість, обробляти суцвіття амаранту, щоб здобути ці дрібні зерна, непросто. На обробку йде багато води, електроенергії та людських ресурсів. Тому й коштує амарант дорожче, ніж зерно пшениці, ячменю та інших культур. А якщо врахувати, що амарант від ТМ «Ахімса» – це ще й органічно чистий продукт, його вартість стане ще більш виправданою.
Що готують з амаранту та в чому його цінність?
Амарант дуже давня культура, яку вирощували багато тисяч років тому по всьому світі. Але в наших широтах він знову став популярним та цінним лише кілька десятиліть тому. Традиційних страв із амаранту на слуху немає. Але ми підкажемо кілька перевірених рецептів.
Як і з будь-якого зерна чи насіння, з амаранту можна приготувати кашу, суп, і навіть солодкий десерт, якщо обсмажити насінини з великою кількістю вершкового масла, додати цукор та молоко. Користі від таких страв вдесятеро більше, ніж від будь-якої зернової каші. Амарантова каша має специфічний аромат, але для багатьох приємний, а смак досить нейтральний. Додаючи в кашу різні спеції, сіль або цукор, можна отримувати чудові, поживні та надзвичайно корисні страви для всієї родини.
Почитайте в Інтернеті про користь амаранту, і Ви захочете мати його у себе на столі щодня. Лиш те, що амарант містить білка майже так само багато, як коров'яче молоко, говорить про його цінність для харчування спортсменів та дітей. Органічне амарантове зерно від ТМ «Ахімса» може стати важливим продуктом харчування в наш непростий час, здатним наситити будь-яку людину, та збагатити її тіло всіма необхідними вітамінами та мінералами.
Рецепт амарантової каші на воді
- Попередньо замочіть насіння амаранту на ніч (співвідношення насіння та води – 1:3);
- Поставте воду на вогонь, щоб закипіла;
- Додайте повільно зерно амаранту, постійно помішуючи кашу;
- За смаком додайте цукор чи сіль (можна приготувати кашу з овочами чи сухофруктами);
- Амарантова каша вариться 20-25 хвилин під закритою кришкою;
- Наприкінці додайте трохи рослинної олії чи вершкового масла. Каша повинна вийти не надто густою, золотисто-коричневого кольору.
Рецепт амарантової каші на молоці
- 5 столових ложок амарантового зерна (насіння) додайте у 0,5 літра киплячого молока;
- Постійно помішуючи кашу, варіть 15-20 хвилин;
- За смаком додайте вершкове масло, цукор, сухофрукти або мед.
Білки | 13,6 г |
Жири | 7 г |
Вуглеводи | 58,6 г |
Енергетична цінність | 367 Ккал |
Основні | |
---|---|
Вага | 1 кг |
Виробник | Ahimsa |
Країна виробник | Україна |
Упаковка | Пакет |
Термін придатності | 12 міс |
Користувальницькі характеристики | |
Амарант | Продукти з амаранту |
- Ціна: 99 грн