Кількість
|
Вартість
|
||
|
НАСІННЯ КІНОА БІЛОГО
Кіноа - крупа, що зовнішнім виглядом нагадує кукурудзу або гречку (залежить від кольору: жовтого, коричневого, червоного або навіть чорного). За смаком нагадує рис. Батьківщина - Південна Америка, схили Анд, береги озера Тітікака. Тисячоліттями в житті індіанців цей продукт був основним у харчуванні, зерна якого вважалися священними. За сходами перших паростків спостерігали самі імператори, а зерна першого врожаю підносили в дар богам. Іспанські конкістадори, які зневажали все індіанське, заборонили вирощувати кіноа, і за межами Анд рослина кілька століть залишалася невідомою. Тільки 1987 року все змінилося завдяки відвідуванню Болівії іспанським королівським подружжям. У пресі з'явилися барвисті описи урочистого прийому, на якому під звуки фанфар подавали страви із зерном кіноа, і весь світ відкрив для себе древній, але невідомий злак [4]. Генеральна Асамблея ООН 2013 рік проголосила Міжнародним роком кіноа.
Корисні властивості крупи кіноа (кінва)
Лікувальний ефект кіноа діють на весь організм, від кісток - до внутрішніх органів. Великий вміст клітковини робить крупу необхідною для хворих на діабет, сердечників і гіпертоніків. Кінва використовується для виведення з організму шлаків, токсинів, зайвий холестерин.
Калорійність і склад насіння кіноа
Маючи харчову цінність, схожу зі злаками, рослина належить до сімейства маревих, як, наприклад, буряк і шпинат. До головних складових кіноа належить, звісно, білок, вміст якого більший, ніж в інших злакових, а саме - 16,2 %. Для порівняння: пшениця - 14%, жито - 8,8%, рис - 7,5%, кукурудза - 3,5%). Білок у крупі за своїм хімічним складом добре збалансований і нагадує склад молока. Вміст фосфору в рослині більший, ніж у рисі в 3 рази, і стільки ж, скільки в багатьох видах риби, а заліза - удвічі більший, як порівняти з пшеницею. Амінокислота лізин у зернах, необхідна для формування кісток, гарного росту, засвоєння кальцію організмом. У складі злакової рослини мало жирів і зовсім немає глютену (речовини, що викликає алергію), що дало змогу дієтологам зарахувати кіноа до суперфудів, які активно борються зі старінням і ожирінням. Основне - це калорійність кіноа - 368 ккал 100 г продукту містить:
● Білки - 17 г
● Жири - 7 г
● Клітковина - 7 г
● Вуглеводи - 76 г
● Вітаміни: А, численна група В, вітамін С - 6,8 мг, вітамін Е - 2,44 мг, холін - 70,2 мг.
● Мікроелементи та мінерали: калій - 563 мг, мідь - 590 мг, фосфор - 457 мг, магній - 197 мг, залізо - 4,57 мг та ін.
Протипоказання і шкода
Продукт не так давно потрапив у поле зору вчених і дослідників. Тому явних протипоказань не виявлено. Відсутність глютену, малий вміст жирів і маса корисних складових роблять кіноа винятковим зерном. Проте фахівці радять звернутися до лікарів і проконсультуватися, якщо ви людина хвора і збираєтеся їсти кашу щодня.
Застосування кіноа
Донедавна лише справжні гурмани та відвідувачі дорогих елітних ресторанів могли скуштувати стравами, приготованими з крупою кіноа, адже їх вважали делікатесами: «Табуле з кіноа та булгуром», «Кіноа з грушевим соте та в'яленою журавлиною», екзотичний салат «Кіноа з крабами та креветками», «Арабський салат із кіноа, помідорами та кускусом» та ін. У готовому вигляді крупинки стають прозорими, і навколо кожного зернятка з'являється біле колечко. У поєднанні з овочами виглядає ефектно і незвично, смак незвичний, але запам'ятовується. Інтерес до «золотого зерна» виявили кулінари всього світу. З'явилися сотні рецептів приготування каші кіноа, напоїв, десертів і делікатесів. Крупа кіноа замінить рис у будь-яких фаршированих овочах, голубцях, запеченому гарбузі тощо. Смачні страви з кашею кіноа наситять організм добовою нормою низки мікроелементів і мінералів. А великий вміст білка може замінити м'ясо.
Як готувати кашу кіноа?
Перед приготуванням будь-якої страви, що містить крупу, потрібно її добре промити: зерно містить гіркоту, яку йому надає речовина «сапорин». Насіння вкривається тонкою захисною і гіркою плівкою, яка змивається під час промивання, утворюючи піну, схожу на мильну. Після того, як зерно промито і висушено, можна приступати до приготування.
Приготування каші не становитиме жодних труднощів, оскільки готується так само, як і звичні каші, рисова або гречана.
○ Необхідно дотримуватися класичної пропорції: один до двох.
○ Варити кашу потрібно близько 15 хвилин.
○ Потім додати олію і посолити.
○ Для посилення смаку крупу можна прожарити на сковороді.
Кіноа для панірування
Хрусткими, смачними та надзвичайно красивими виходять курячі грудки, крильця, шматочки риби, свинячі реберця та багато інших улюблених страв, якщо замінити звичне панірування на панірування з кіноа. Для отримання смачної та святкової страви потрібно у збиті яйця помістити шматочки майбутнього делікатесу, обваляти у вареній крупі, посолити, поперчити, додати улюблені спеції. Запікати в духовці 25 хвилин.
Десерт із кіноа
Інгредієнти:
● 2 чашки вареної крупи кіноа
● 1 чашка борошна грубого помелу
● горіхи, сухофрукти, насіння, шматочки темного шоколаду
● 2 чашки вареної вівсянки
● 1 яйце
● 1 чайна ложка соди
Як готувати:
1) Змішати інгредієнти
2) Змастити лист олією
3) Рівно викласти суміш на лист або форму та запекти в духовці
4) Охолодити й розрізати на невеликі шматочки
5) Енергетичні батончики готові!