Кількість
|
Вартість
|
||
|
Дріжджі протягом тисячоліть грали важливу роль в раціоні людини. Цей різновид грибів - незамінний інгредієнт при приготуванні хліба, пива і ряду інших продуктів. В останні роки багато людей почали використовувати специфічний тип дріжджів - харчові неактивні дріжджі, які також називають вітамінними, дієтичними, дезактивованими дріжджами.
Харчові дріжджі вже багато років на слуху у прихильників здорового харчування. Їх активно застосовують в веганській кухні, а також при лактозній непереносимості.
Користь харчових дріжджів:
Дієтичні дріжджі мають помітний сирний аромат і при цьому не містять натрію або солі. Це як нешкідливий пармезан! Ними можна посипати картопляне пюре, поп-корн, піцу або тофу. В принципі, харчовими дріжджами можна з успіхом замінювати тертий сир в будь-якому рецепті. Почніть застосовувати їх з невеликих доз, щоб звикнути до смаку, а потім можна сміливо додавати в усі свої звичайні рецепти.
Якщо у вас алергія на молочний білок, то про такі страви, як піца, лазанья або макарони з сиром, питання навіть не встає. За такою трапезою обов'язково підуть біль в животі, здуття і гази. А дріжджі можуть допомогти вам вирішити цю проблему і задовольнити бажання сирних продуктів.
Але це ще не привід відмовлятися від своїх улюблених страв. Як уже згадувалося, дріжджі мають сирний присмак і при цьому не містять лактози. Тому ними можна з успіхом замінювати сир в улюблених рецептах.
Дієтичні дріжджі являють собою повний білок. Це означає, що в них містяться всі 9 незамінних амінокислот, які не виробляються нашим організмом і повинні надходити з їжею. Це гарна новина для вегетаріанців і веганів, оскільки велика частина продуктів рослинного походження - неповні білки, за винятком сої.
Дріжджі можна сміливо додавати до перших або других страв. А якщо ви не відносите себе до вегетаріанців, можете створювати свої цікаві варіації звичних страв. Так ви не тільки збільшите поживність своєї страви, а й підкреслите і підсилите її смак.
В харчових дріжджах міститься багато вітаміну В, дуже важливого для здоров'я. Так, вітаміни В1, В2 і В6 допомагають перетворювати енергію в форму, придатну для клітин. Різні підгрупи вітаміну В також підтримують роботу травної та нервової систем і зберігають здоров'я шкіри та очей.
В дріжджах міститься вид клітковини бета-глюкан. Він знаходиться в клітинних стінках дріжджів, а також бактерій і деяких зернових, наприклад, ячменю і вівса. Дослідження показують, що цей компонент допомагає зміцнювати імунну систему та знижувати рівень холестерину.
У харчових дріжджах містяться такі потужні антиоксиданти, як селен і глутатіон, які допомагають знизити руйнівної шкоди вільних радикалів. Вільні радикали утворюються в нашому тілі природним чином під час отримання енергії з їжі.
У дієтичних дріжджах багато таких важливих мікроелементів, як залізо, цинк і селен. Селен допомагає підтримувати нормальну роботу щитовидної залози і бере участь у виробництві і реплікації ДНК. Цинк також бере участь в процесі синтезу ДНК і білків, а також допомагає імунній системі боротися з вірусами. Залізо необхідне для утворення гемоглобіну, сполучної тканини і деяких гормонів.