Кількість
|
Вартість
|
||
|
Біле рисове борошно виробляється із сирого рису басматі. У ньому відсутній глютен і практично немає жирів, що робить його корисним при захворюваннях серцево-судинної системи. З іншого боку, вміст швидких вуглеводів може стати причиною для обмеження продукту в раціоні. У порівнянні з борошном із коричневого рису, борошно з білого має більш м'який смак і легку текстуру, трохи більшу калорійність (приблизно +40 Ккал / 100 г) і трохи менший вміст корисних речовин.
Застосування в кулінарії
З рисового борошна виходить гарне млинцеве тісто (просто потрібно трохи більше рідини) й відмінна локшина. Застосовується для згущення супів і рагу, панірування, випічки пирогів і печива.
Невелика кількість білого рисового борошна в пісочному тісті може зробити його більш ніжним і розсипчастим. Не підходить для випічки дріжджового хліба.
У рисовому борошні запікають м'ясо і рибу, що надає їм ніжного молочного присмаку й золотистої скоринки.
Корисні властивості
Користь рисового борошна, крім наведених нижче характеристик, полягає ще й у дієтичності. Завдяки наявності грубих волокон, їжа з рисовим борошном допомагає надовго отримати відчуття ситості й знизити апетит. Продукт рекомендується поєднувати з овочами та фруктами, що ще більше підвищить його корисну цінність.
Кровоносна система. Очищення судин від холестерину, підтримання серця. Профілактика анемії. Зниження ризику інфаркту та інсульту.
Ендокринна система. Підвищення імунного захисту організму та метаболізму. Запобігання розвитку інфекцій і запалень.
Нервова система. Підтримання роботи мозку та збалансованого емоційного стану.
Травна система. Стимуляція травлення, оздоровлення печінки. Полегшення стану при гастритах, ентероколіті, виразковій хворобі.
Видільна система. Нормалізація водно-сольового обміну. Очищення від токсинів і надлишку солей.
Особливості вживання та зберігання
Для вагітних: рекомендується у помірних кількостях та за умови високої якості продукту.
Для дітей: корисне й активно використовується у дитячому харчуванні.
Зберігання: до півроку в прохолодному та добре провітрюваному приміщенні.
Протипоказання
Не рекомендується до вживання при схильності до запорів.
Підвищене споживання білого рисового борошна може підвищити ризик діабету 2 типу, метаболічного синдрому (фактори ризику: підвищений кров'яний тиск, високий рівень цукру в крові та / чи тригліцеридів, зайва вага, низький рівень "хорошого" холестерину).
Корисний склад
Вітаміни: B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (ніацин), B9 (фолієва кислота), E (альфа-токоферол).
Біологічно значущі елементи: цинк, магній, залізо, фосфор, калій, кальцій, селен, натрій, марганець.
Корисні сполуки: холін, насичені жирні кислоти.
Клітковина і білок.
Країна походження зерна: Туреччина.